Wednesday, September 28, 2011

-wadai kipeng-

bosan sungguh malam ni...8.30 mlm...
aku : hello mak..cam mna nk buat bubur yang penyek2 tu...
mak : apa mimpi pulak dh ni...
aku : x de apa lah..saja teringat..
mak : uli tepung pulut dengan air garam secukup rasa..
         masak air gula merah secukup rasa..
         masak santan bersama air gula merah tdi..
         kalau ada daun pandan, masukkan..
         kacau jgn sampai pecah myk..
         masukkan tepung yg dipenyek2 tu..
         tunggu sampai timbul..
         siap...
aku: ok..tq..
9.00 mlm..siap2 keluar gi kedai cari ramuan..
9.30 mlm..buat doh utk dipenyek
10.50 mlm..start proses memasak
11.10 mlm..wadai keping kipeng siap..




ulian, gentelan dan penyekkan yang mengembirakan...

















































air gula merah...orang tganu panggil nisang...:)

















































wadai keping  kipeng yang menyelerakan...:)

nota
1. aku : apa nama bubur tu mak?
    mak : wadai keping kipeng..
    aku : apa? x reti sebut la...bubur penyek je lah..
    mak : ikut suka la...bubur orang banjar tu..wadai keping kipeng..
2. sudah beberapa tahun x makan bubur ni...
3. mungkin gentelan yang perlu dibuat memerlukan masa yg lama kot..tu sebab bubur ni kian dilupakan..
4. pesanan buat bakal isteri : anda harus tahu membuat bubur ni k..:)
5. makanan tradisi mcm ni x boleh dilupakan...
6. sedap ooooo...
7. malam itu tido dengan kegembiraan dan kepuasan...:)



4 comments:

UnguViolet said...

Nak lg cantik...sebelum membuat gentelan, buh la pencelup warna warni kat tepung tu...hijau, merah, kuning..mesti berseri2 bubur tu..tmbh sagu...hehehe...

nazrie said...

hehehe...sagu x de kat kedai tu...slalu mak buat mmg ada ltk sagu...warna2 pulak belum berkesempatan..tunggu cik unguviolet buat la..hehehe..

watachiwa said...

ei..kate nak bg kak as rase..manenya x sampai pun brg semangkuk dua..
insyaallah bakal isteri hang tu pandai buat bubur penyek ni

zieyanajabil said...

bubur tepung la...huhuuh